Burgerinitiatief

In 2011 discussieert de gemeenteraad van Hoorn over de vraag of het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel moet worden gehaald en naar een minder prominente plaats moet verhuizen. 


In 2011 wordt in Hoorn een burgerinitiatief op touw gezet om het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen te vervangen door dat van een tijdgenoot met minder bloed aan zijn handen. In de ogen van de initiatiefnemers is Coen een massamoordenaar die geen standbeeld verdient op de meest prominente plek in de stad. Dit voorstel leidt tot een verhitte discussie, niet alleen in de stad zelf, maar ook in de landelijke media en op het internet. Coen is heel even trending topic.
De gemeenteraad besluit uiteindelijk in overgrote meerderheid het standbeeld, dat een Rijksmonument is, te laten staan, maar het wel van een nieuwe tekst te voorzien. Hierin worden ook de gewelddadige kanten van Coens optreden in IndiĆ« benoemd. Ook deze website is bedoeld om een zo evenwichtig mogelijk beeld te geven van de figuur Coen.